Wat zit er in uw tandpasta

Een mond vol tandpasta - effectief?

Tandpasta uitdrukken

Nee, zeker niet!

Per januari 2009 staat er - niet voor niets - verplicht de volgende waarschuwingstekst op fluoride bevattende tandpasta’s voor kinderen:

Gebruik voor kinderen van zes jaar of jonger niet meer tandpasta dan de grootte van een erwt. Zorg dat ze zo weinig mogelijk tandpasta inslikken. Raadpleeg een (tand)arts als uw kind fluoride in andere vorm gebruikt.

Deze melding staat op een Oral-B tandpasta voor volwassenen:

"Bevat tinfluoride (1100 ppm fluoride) en natriumfloride (350 ppm). Niet geschikt voor kinderen onder 12 jaar".

We zien hierbij echter geen melding over de te gebruiken hoeveelheid; je wilt hiervan toch niet teveel binnenkrijgen!?

Wat stop je eigenlijk in je mond?

Een zoet (soms zout) smakende substantie, van onbekende samenstelling. We borstelen daar dan vervolgens krachtig onze tanden mee om zo tandaanslag en bacteriën weg te schrobben. (Misschien laten we tijdens het poetsen ook de kraan nog lopen). Dan spoelen we de smurrie door de afvoer.....

Weten we zeker dat we onze tanden dan wel effectief gereinigd hebben? Het smaakt in elk geval fris (of zout)! Pas bij de tandarts komen we hier weer achter; vaak hebben we dan toch nog gaatjes, ontstoken tandvlees en of tandsteen en tandvlekken die alsnog verwijderd moeten worden....

Tandpasta: van schoonmaker tot witmaker

Over de jaren zijn er veel nieuwe productontwikkelingen gedaan door de grote tandpasta fabrikanten. Zo is de samenstelling van tandpasta's ontwikkeld van alleen ter preventie van gaatjes naar - onder andere - meer witmakers (whitening).

Zonder meer hebben tandpasta's, gecombineerd met betere voorlichting over tandhygiëne en betere tandzorg in het algemeen, bijgedragen aan gezondere tanden en gezonder tandvlees onder de wereldbevolking. Er zitten echter ook vele nadelen aan het gebruik van tandpasta, voor uw gezondheid en voor ons milieu.

Zo hebben alle commerciële tandpasta’s schuurmiddelen, en de “whitening” tandpasta’s bevatten zelfs heel veel schuurmiddelen, om zo dus het white-effect te bereiken. Door uw tandglazuur te schuren, schuurt u echter ook de beschermende laag van uw tanden weg. Ze zijn dan wel wit, maar niet meer beschermd!

Plastic in tandpasta

De schurende ingrediënten in tandpasta’s zijn te herkennen aan de namen:

  • Polyethyleen (PE)
  • Polypropyleen (PP)
  • Polyethyleen terephtalaat (PET)
  • Polymethylmethacrylate (PMMA)

 

Geen tandpasta = géén chemicaliën meer wegspoelen

Als u ervoor kiest om ionisch te gaan poetsen met een Soladey J3X of ECO zonder tandpasta, dan zijn hier een paar veel gebruikte chemicaliën die u niet meer via de afvoer in het riool hoeft weg te spoelen.

Gehydrateerde Silica

Gehydrateerd Silica is een vaak opgenomen, harde ingrediënt. Het is vaak toegevoegd als “whitener” in tandpasta's. Het werkt schurend; door extra hard poetsen zal het echter de natuurlijke weerstand in de mond verminderen. Zeker als uw tanden of tandvlees gevoelig zijn, is dit een ingredient dat u beter kunt mijden.

Triclosan

Triclosan is een bacteriedodende en schimmelwerende stof. Testen op dierlijke en menselijke cellen hebben aangetoond dat ze verstorend kunnen werken op onze hormonen en dat er gevaar is voor bacteriële resistentie.

> lees meer...

Natriumlaurylsulfaat

Natriumlaurylsulfaat (SLS) wordt gebruikt in de meeste merken om schuimvorming te stimuleren, maar is in feite een bijzonder agressief schoonmaakmiddel dat gevoelig tandvlees kan irriteren - vooral als men chemotherapie behandelingen ondergaat. Het is aangetoond dat het toxisch is voor de lever en de nieren bij hoge inname.

Enkele wetenschappelijke onderzoeken suggereren dat Natriumlaurylsulfaat het risico op aftes kan verhogen. Geteste deelnemers die poetsten met SLS-vrije tandpasta verminderde hun aantal aften met maar liefst 81 procent. Sodiumlaurylsulfaat is een oppervlakte-actieve stof en wasmiddel dat vaak gebruikt wordt in motorontvetter, garage vloerreinigers en wasstraatzepen.

> Lees meer...

Natrium-Fluoride

Veel tandartsen zijn van mening dat Natrium Fluoride (alias Fluoride) in tandpasta een must is, omdat dat het effect van tandplak zou verminderen en de achteruitgang van het gebit zou tegenhouden.

Fluoride in hele lage concentraties - het zit bijvoorbeeld ook van nature in water - kan geen kwaad.

Fluoride in grotere hoeveelheden is vergifTeveel Fluoride is echter helemaal niet gezond, want het wordt een gevaarlijk gif als u er teveel van binnenkrijgt (zo wordt het o.a. als belangrijk bestanddeel gebruikt wordt in rattengif). Zelfs niet al te hoge concentraties kunnen al een schadelijk effect op de gezondheid hebben, bijv. in de vorm van tandbederf en osteoporose (botbreuken). Daarnaast heeft het ook een negatieve invloed op de hersenen, zoals het ontwikkelen van een lager IQ bij kinderen, en een te hoge inname tijdens de zwangerschap heeft een negatief effect op het ontwikkelen van de hersenen van de baby, het kan de functie van de schildklier verminderen, en er zijn studies waarin een verband wordt gelegd tussen (teveel) fluoride en een verhoogde kans op botkanker.

Tandbederf? Ja, als je teveel fluoride binnenkrijgt, dan leidt dat tot fluorose, dit is tandverkleuring en is te zien aan witte vlekjes of streepjes op de tanden. Bij ernstige fluorose zijn de vlekjes bruin. Fluorose ontstaat doordat je kind teveel fluoride binnenkrijgt wanneer de tanden worden gevormd, dus tussen zes maanden en vijf jaar.

Propyleenglycol

In hele lage concentraties - het zit bijvoorbeeld ook van nature in water - kan het geen kwaad.

Propyleen Glycol is een industrieel middel, vaak gebruikt om producten vochtig te houden, en die ook veel in de auto-antivries en antivries-oplossingen voor auto's, vliegtuigen en boten gebruikt wordt.

> Lees meer...

Natriumsaccharine

Sodium Saccharin is een ander ingredient in rattengif. In tandpasta's wordt het gebruikt als zoetstof.

Polyethyleen (PE)

Polyethyleen is PLASTIC.

Blauwe kleurstof, FD & C verfstof, en alle andere kleurstoffen worden gewonnen uit olie en zijn bekende carcinogenen. Ze worden gebruikt in tandpasta's om deze een kleur te geven.

Alternatieven voor suiker

Alternatieven voor suiker worden vaak gevonden in middelen voor mondverzorging of tandpasta's. Er worden juist alternatieven voor suiker gebruikt, omdat deze producten nu net de negatieve effecten van suiker moeten bestrijden. Goedkope en minder effectieve tandpasta's gebruiken vaak saccharin of aspartaam, om de smaak van synthetische chemicalien te maskeren. Als u deze grondstoffen niet wenst te gebruiken, kies dan voor tandpasta's die gezoet zijn met xylitol – een milde, volledig natuurlijke zoetstof die gewonnen wordt uit graanschillen en bessen vellen.

> Lees meer ...

Glycerine

U kunt zelf beslissen of u wel of geen fluoride in uw tandpasta wenst te gebruiken, maar voor de overige ingrediënten adviseren wij om een merk te gebruiken dat geen chemische toevoegingen gebruikt. Natuurlijke alternatieven van commerciële merk tandpasta's zijn bijvoorbeeld alternatieve tandpasta-merken zoals Herbal Choice en Ayurveda. Lees goed op de tube welke ingrediënten gebruikt zijn, want ook natuurlijke tandpasta's maken soms gebruik van grondstoffen die u beter kunt vermijden (zoals Natriumlaurylsulfaat) of sterke schuurmiddelen.

Hoewel natuurlijke tandpasta's beter zijn dan commerciële merken, zijn ze niet de meest ideale oplossing.
De meeste merken tandpasta (natuurlijke of andere) bevatten glycerine. Het probleem met glycerine is dat het de het een laagje (een coating) op de tanden achterlaat. Deze glycerine coating is een groot probleem, omdat ervoor zorgt dat calcium en andere essentiële mineralen niet bij de tanden kunnen komen. Huidig onderzoek toont aan dat tanden zich kunnen herstellen. Als er echter een glycerine afzetting op zit, dan kunnen ze zich niet herstellen. (Zie onderzoek door Dr. Gerard F. Judd, PhD - USA).

Als tanden volledig willen profiteren van het eten van een gezond dieet, dan moeten ze dagelijks volledig schoon zijn en dus niet bedekt zijn met een glycerine-laag .

 


 

Kies voor duurzaam én gezond!

Met de Soladey ionische tandenborstels is tandpasta niet nodig. Dat betekent: een product minder om af te rekenen, een smaak minder om over te beslissen, een artikel minder om bij te houden of het moet worden aangevuld, geen ingrediënten om je druk over te maken, en je reistas wordt weer lichter!

 

Deel je ervaringen met ons of met anderen!

Als jij inmiddels bent overgestapt naar ionisch tanden poetsen, gebruik je dan ook geen tandpasta meer? Gebruik je wel een alternatief? Of gebruik je helemaal niets meer? Deel met ons je ervaringen.

 

Bestel een ECO, Ion5 of J3X