FAQ / Veelgestelde vragen

Over de Soladey en zijn werking:

FAQ icoon    Is er enig bewijs van de effectiviteit van de Soladey ionische tandenborstels?

Ionisch reinigen in het algemeen is een bewezen wetenschappelijke technologie, die al vele jaren algemeen wordt erkend. De Soladey ionische tandenborstel werd gepatenteerd en ontwikkeld in Japan. Klinische literatuur aangaande ionisch reinigende tandenborstels is beschikbaar van universitaire colleges in Japan en Canada. Tandenborstels met ionen-genererende halfgeleiders hebben bewezen zeer effectieve tandreinigers en plakverwijderaars te zijn - zonder tandpasta of hardhandig schrobben van uw tanden met schurende chemicaliën.


FAQ icoon    Kan de werking van de ionische-tandenborstel zwakker worden?

Ja en Nee. Als de titaniumdioxide kern in het voorste deel van de borstel met tandenpasta (-schuim) bedekt is, dan verzwakt de werking, omdat er dan geen licht meer bij kan komen.

U kunt deze echter gewoon met water reinigen en de borstel heeft weer zijn maximale werkingskracht.

Zorg er tevens voor dat u steeds het titanium staafje afspoelt en regelmatig afdroogt, zodat hier geen kalklaagje op ontstaat, omdat ook een kalklaagje de werking zal verminderen.

Het titanium staafje gaat bij normaal gebruik vele jaren mee. De werking van het titanium staafje neemt daarbij normaal gesproken niet af.


FAQ icoon    Moet ik nog wel naar de tandarts voor controle?

Ja, uiteraard. Poetsen met de Soladey ionen-tandenborstel is weliswaar minstens zo effectief als poetsen met een gewone tandenborstel met tandpasta, maar u dient wel gewoon uw normale tandartsbezoeken te handhaven.


FAQ icoon    Wordt de borstel door het licht elektrisch opgeladen?

Nee. Het 'fotokatalytische effect' van deze borstel werkt alleen tijdens en tot korte tijd na het poetsen, onder invloed van het licht en vloeistof (mondvocht/water). Er moet tijdens het poetsen wel licht op de titanium staaf schijnen.

 


FAQ icoon    Is het titanium ongezond? / Kan het op enige manier in je lichaam komen?

Nee, dat kan niet. Het wordt niet door de huid opgenomen, lost niet op in water of in andere vloeistoffen en dampt niet uit, dus het kan daarmee ook niet in het lichaam terecht komen. Je komt daarnaast ook niet met het staafje zelf in aanraking, omdat de opzetborstel er overheen zit! Het MSDS (Material Safety Data Sheet) van het staafje vindt u > hier.

Een youtube film met een discussie hierover vind u > hier.

 


FAQ icoon    Moet ik voor kinderen een aparte tandenborstel aanschaffen?

Nee, u kunt dezelfde body tandenborstel gebruiken. Wel zijn er speciale opzetborstels voor kinderen. Deze hebben een kleiner borsteloppervlak en passen dus gemakkelijker in een kindermond en poetsen daardoor gemakkelijker het kleinere gebit.

 


FAQ icoon    Moet ik nog flossen naast het poetsen met de Soladey?

Hoewel de Soladey zeer effectief is tegen tandplak en tandsteen raden de tandartsen die poetsen met de Soladey aan toch te blijven flossen. Als u volgens de instructies poetst zal dat wellicht niet in alle gevallen nodig zijn, maar uiteraard is het ene gebit het andere niet en dient u met uw gebit geen risico's te nemen.

 


FAQ icoon>    Hoe lang moet ik poetsen?

Dat is eigenlijk gelijk aan het poetsen met een gewone tandenborstel.

Om een volledige, goede reiniging te bewerkstelligen, poetst u 1 tot 3 minuten per kaak, oftewel 0,5 tot 1,5 minuut per kwart van uw gebit, afhankelijk van de hoeveelheid tandplak die u aanmaakt, hoe uw gebit is, en hoe vaak u per dag poetst.

 


FAQ icoon    Hoe moet ik poetsen?

Houd deze technieken in gedachten terwijl u uw tanden poetst:

  • Houd uw tandenborstel in een hoek van 45 graden naar de tandvleeslijn toe. U poetst dan ook automatisch uw tandvlees mee.
  • Beweeg de tandenborstel tijdens het poetsen zachtjes naar voren en naar achteren over de voorkant, de achterkant en de bovenkant (het kauwvlak) van elke tand en kies. Poets niet te hard op de tandvleeslijn omdat dit het tandvlees kan irriteren.
  • Denk eraan om ook de achterkant van uw ondertanden te poetsen. Gebruik de bovenste borstelharen om hier te poetsen; zie ook hoofdstuk Gebruiksaanwijzing

 


FAQ icoon    Hoe lang gaat een borstel gemiddeld mee?

De vaste borstel (de body) met het titanium staafje gaat bij normaal gebruik vele jaren mee. De werking van het titanium staafje neemt daarbij normaal gesproken niet af.

De opzetborstels gaan afhankelijk van het gebruik ca. 2 tot maximaal 6 maanden mee; hoe harder u drukt des te eerder is deze toe aan vervanging.

Hard drukken is niet nodig voor een goed resultaat; rustig poetsen en alles raken geeft het beste resultaat.

 


FAQ icoon    Is kunstlicht ook goed genoeg voor een goede werking?

Ja, zowel zonlicht als kunstlicht activeert de werking. Een kleine hoeveelheid licht is al ruim voldoende, maar met meer licht is de werking nog krachtiger.

 


FAQ icoon   Hoeveel licht is nodig voor een goede werking?

Een hoeveelheid van een zaklamp of de binnenverlichting van een auto is al voldoende, maar hoe meer licht hoe krachtiger de werking.

 


FAQ icoon   Moet ik de borstel vochtig houden tijdens het poetsen?

Ja, bevochtig de borstel als deze droog komt te staan; gebruik je speeksel - door te sabbelen - en breng dit over het titanium staafje

Normaal gesproken wordt voldoende speeksel aangemaakt tijdens het poetsen - zeker als je ook goed je tandvlees meeneemt!

Doordat het speeksel al geïoniseerd is, wordt de werking van de borstel tijdens het poetsen steeds beter

 


FAQ icoon   Is de ionen-tandenborstel ook goed voor mijn tandvlees?

Ja, het geïoniseerde mondvocht werkt anti-bacterieel.

Daarnaast bestrijdt de Soladey effectief tandplak en is het voorkomen van tandplak en daarmee ook tandsteen de basis voor voorkomen van ontstoken tandvlees

 


Over gezonde tanden in het algemeen:

FAQ icoon   Gezond tandvlees. Hoe ziet dat eruit?

Gezond tandvlees is roze, ligt strak om tanden en kiezen en bloedt niet als u uw tanden poetst.

 


FAQ icoon   Hoe merk ik dat mijn tandvlees ontstoken is?

Rood, gezwollen of bloedend tandvlees duidt meestal op ontstoken tandvlees. Uw hele tandvlees kan ontstoken zijn. Maar de ontsteking kan ook plaatselijk zijn, bijvoorbeeld tussen twee tanden of kiezen. Ontstoken tandvlees gaat soms samen met een vieze smaak in de mond of met een slechte adem. Het doet zelden pijn, maar het tandvlees kan wel gevoelig zijn als u het aanraakt. Dat merkt u als u tandenstokers, ragers of flossdraad gebruikt.

 


FAQ icoon   Wat is de oorzaak van ontstoken tandvlees?

Tandplak op de overgang van uw tandvlees naar uw tand of kies en de plak die tussen uw tanden en kiezen zit, veroorzaken ontstoken tandvlees. Als u de plak niet goed verwijdert, zorgen de bacteriën in de plak ervoor dat uw tandvlees ontstoken raakt. Niet verwijderde plak wordt hard en verkalkt tot tandsteen. Aan tandsteen hecht zich makkelijk weer nieuwe plak. Hierdoor raakt het tandvlees steeds meer ontstoken.

 


FAQ icoon   Wat zijn de risico’s van ontstoken tandvlees?

De risico’s van ontstoken tandvlees zijn voor iedereen verschillend. De ontsteking kan zich uitbreiden en het daaronder gelegen kaakbot aantasten. Uiteindelijk kan er zoveel kaakbot verdwijnen dat uw tanden en kiezen los gaan staan. Deze ernstige vorm van ontstoken tandvlees wordt 'parodontitis' genoemd.

 


FAQ icoon   Beschermt mijn eigen speeksel mijn gebit?

Ja! Veel voedingsmiddelen kunnen het glazuur van uw tanden en kiezen aantasten. Op zich is dat geen probleem. Uw gebit herstelt zich na verloop van tijd vanzelf weer. Daarbij speelt speeksel een belangrijke rol. Uw eigen speeksel neutraliseert zuur en heeft zo een beschermende werking. Eet u te vaak op een dag, dan krijgt uw gebit weinig of soms onvoldoende kans om te herstellen. Daarom is het voor uw gebit nadelig als u de hele dag door eet of bepaalde gezoete of zure dranken drinkt.

 


FAQ icoon   Wat is de invloed van eten op mijn gebit?

In vrijwel al ons eten en drinken zitten 'suikers' en 'zetmeel'. Tandplak bestaat uit bacteriën en producten van bacteriën. Die zetten suikers en zetmeel in de mond om in zuren. Die zuren kunnen vervolgens weer gaatjes veroorzaken in uw gebit.

'Suikers' worden aan (tegenwoordig heel) veel voedingsmiddelen toegevoegd, bijvoorbeeld aan snoep, koek en frisdrank, maar ook aan veel producten waar we het niet zo van verwachten, zoals vlees. Maar er zitten ook van nature suikers in bepaalde producten, bijvoorbeeld in fruit en fruitsappen.

'Zetmeel' zit in aardappels, pasta’s, brood, crackers en peulvruchten. Als u vaak voedingsmiddelen gebruikt waarin suiker en zetmeel zitten, loopt u een groter risico op gaatjes in uw tanden en kiezen.

 


FAQ icoon   Wat is de invloed van dranken op mijn gebit?

In frisdrank, vruchtensap, yoghurtdrank en wijn zitten suikers. Ze bevatten behalve suikers die gaatjes veroorzaken ook 'zuren'. Het zuur proeft u nauwelijks. De suiker overheerst de zure smaak. Zuren tasten uw tandglazuur aan. Daardoor slijt uw gebit. Deze vorm van slijtage heet 'erosie'. Water zonder prik, koffie en gewone thee zonder suiker zijn niet schadelijk voor uw gebit.

 


FAQ icoon   Hoe vaak kan ik iets eten en drinken zonder kans op gaatjes?

De kans op gaatjes is klein wanneer u drie hoofdmaaltijden per dag en maximaal vier keer iets tussendoor eet of drinkt. Dan krijgt uw gebit voldoende kans om zich te herstellen. Als u drie hoofdmaaltijden eet, heeft u vanzelf al minder behoefte aan tussendoortjes.

 


FAQ icoon   Zijn light producten beter voor mijn tanden?

In suikervrije lightproducten zoals bijvoorbeeld zoetjes voor in de koffie of lightdranken zitten suikervervangers. Deze producten veroorzaken geen gaatjes.

'Light' dranken bevatten wel evenveel zuur als gewone frisdranken. De kans op slijtage van uw gebit als gevolg van zuur is bij lightfrisdrank dus even groot als bij gewone frisdrank.

 


FAQ icoon   Hoe verklein ik de kans op slijtage van mijn tanden en kiezen?

  • Drink niet te vaak dranken waarin (kool-)zuren zitten.
  • Neutraliseer het zuur door een glaasje water te drinken of bijv. een stukje kaas te eten.
  • Wacht met tandenpoetsen tenminste een half uur tot een uur na het eten of drinken van zuur. Het zuur tast namelijk het tandglazuur aan. De borstel en de tandpasta hebben een schurende werking. Als u direct na het eten of drinken van zuur uw tanden poetst, kunt u het tandglazuur gemakkelijk wegpoetsen. Dan slijt uw gebit dus sneller. Dat geldt ook als u direct nadat u heeft overgegeven uw tanden poetst. Geef uw gebit ook dan de tijd te herstellen.

 


FAQ icoon   Maakt het voor mijn gebit uit welk tussendoortje ik neem?

Het aantal tussendoortjes heeft de meeste invloed op de aantasting van uw gebit. Natuurlijk weet u ook wel dat een stuk fruit beter is dan drop, zuurtjes of ander kleverig snoepgoed. Voedsel waarop u goed moet kauwen, zoals bruine boterhammen, rauwe groente en fruit, zorgt er bovendien voor dat u de speekselvorming stimuleert.

Vergeet niet dat ook veel dranken tot de tussendoortjes behoren. Ze kunnen gaatjes en gebitsslijtage veroorzaken.

 


FAQ icoon   Wat is het effect van kauwgom?

Als u kauwgom kauwt, activeert u de productie van het beschermende speeksel. In de meeste soorten kauwgom zitten suikervervangers (bijvoorbeeld xylitol). Kijk ernaar op de verpakking en kies een suikervrije variant. 'Xylitol' helpt tegen gaatjes te beschermen, maar is voor de gezondheid niet onomstreden.

 


FAQ icoon   Snoep verstandig, eet een appel. Echt waar?

Een appel of ander (vers) fruit is een verstandig tussendoortje, ook al zit er suiker in. Fruit is niet kleverig en wordt meestal in één keer achter elkaar opgegeten. Bovendien is fruit gezond.