Poets vóór het ontbijt om tanderosie te voorkomen

Poets vóór het ontbijt om tanderosie te voorkomen

Het poetsen van je tanden vóór het ontbijt helpen tanderosie te voorkomen !


Uit een recent onderzoek door de BDHF (British Dental Health Foundation (de Britse Tandverzorging Stichting)) bleek dat 81% van de ondervraagden niet wist dat het poetsen van je tanden na het eten van zuur voedsel of drinken van zure drank, je tanden permanent kan beschadigen. Zuur voedsel en zure drank, zoals sinaasappels, grapefruit en de meeste fruitsappen, vaak genuttigd bij het ontbijt, maken het tandglazuur tijdelijk zacht. Als je dan dus direct na zo'n ontbijt je tanden gaat poetsen, zeker als je hier een harde borstel en een tandpasta als schuurmiddel bij gebruikt, dan kun je je tandglazuur wegpoetsen en/of ernstig beschadigen. Dit levert tanderosie op, wat vaak leidt tot tandpijn en extreme gevoeligheid van de tanden, evenals cosmetische problemen.


Het speeksel in je mond neutraliseert het zuur en hersteld de natuurlijke balans. Onderzoek heeft echter aangetoond dat hiervoor tot wel een uur nodig is, dus het beste is om ook zo lang te wachten met poetsen.


Het is inmiddels bekend dat regelmatige consumptie van zuur voedsel en zure drank gedurende de dag kan leiden tot verlies van glazuur op je tanden.


Om tanderosie te voorkomen wordt het aangeraden om:

  • Tanden te poetsen vóór het ontbijt, vooral als daarbij fruit of fruitsappen worden genuttigd
  • Tenminste een uur te wachten met poetsen na het eten en/of drinken van iets zuurs
  • Gebruik een rietje als u zure drank nuttigt om contact van de zure drank met uw tanden te voorkomen
  • Drink liever water of melk tijdens of tussen maaltijden liever dan fruitdranken of frisdranken
  • Kauw suikervrije kouwgom - dit helpt uw speeksel om zuren in uw mond te neutraliseren
  • Eindig een maaltijd met kaas of melk om zuren te helpen neutraliseren 

BDHF Directeur Dr Nigel Carter zegt hierover, “Dranken zoals fruitsap en koolzuurhoudend water worden algemeen gezien als goed voor de gezondheid. Ze kunnen echter heel slecht zijn voor je tanden als je ze regelmatig gebruikt gedurende de dag en je niet de juiste gebitsverzorging toepast.”
 

Terug naar blogs overzicht