Poets vóór het ontbijt om tanderosie te voorkomen

06-december-2014


Het poetsen van je tanden vóór het ontbijt helpen tanderosie te voorkomen !


Uit een recent onderzoek door de BDHF (British Dental Health Foundation (de Britse Tandverzorging Stichting)) bleek dat 81% van de ondervraagden niet wist dat het poetsen van je tanden na het eten van zuur voedsel of drinken van zure drank, je tanden permanent kan beschadigen. Zuur voedsel en zure drank, zoals sinaasappels, grapefruit en de meeste fruitsappen, vaak genuttigd bij het ontbijt, maken het tandglazuur tijdelijk zacht. Als je dan dus direct na zo'n ontbijt je tanden gaat poetsen, zeker als je hier een harde borstel en een tandpasta als schuurmiddel bij gebruikt, dan kun je je tandglazuur wegpoetsen en/of ernstig beschadigen. Dit levert tanderosie op, wat vaak leidt tot tandpijn en extreme gevoeligheid van de tanden, evenals cosmetische problemen.


Het speeksel in je mond neutraliseert het zuur en hersteld de natuurlijke balans. Onderzoek heeft echter aangetoond dat hiervoor tot wel een uur nodig is, dus het beste is om ook zo lang te wachten met poetsen.


Het is inmiddels bekend dat regelmatige consumptie van zuur voedsel en zure drank gedurende de dag kan leiden tot verlies van glazuur op je tanden.


Om tanderosie te voorkomen wordt het aangeraden om:

  • Tanden te poetsen vóór het ontbijt, vooral als daarbij fruit of fruitsappen worden genuttigd
  • Tenminste een uur te wachten met poetsen na het eten en/of drinken van iets zuurs
  • Gebruik een rietje als u zure drank nuttigt om contact van de zure drank met uw tanden te voorkomen
  • Drink liever water of melk tijdens of tussen maaltijden liever dan fruitdranken of frisdranken
  • Kauw suikervrije kouwgom - dit helpt uw speeksel om zuren in uw mond te neutraliseren
  • Eindig een maaltijd met kaas of melk om zuren te helpen neutraliseren 

BDHF Directeur Dr Nigel Carter zegt hierover, “Dranken zoals fruitsap en koolzuurhoudend water worden algemeen gezien als goed voor de gezondheid. Ze kunnen echter heel slecht zijn voor je tanden als je ze regelmatig gebruikt gedurende de dag en je niet de juiste gebitsverzorging toepast.”
 

Ook in Over gebitsverzorging

Wat te doen met de overgebleven tandpasta?

09-februari-2014

Alternatieve toepassingen van tandpasta

Hoe meer je weet over tandpasta, hoe meer je deze wel eens weg zou willen houden van je tanden! Ongelooflijk waar tandpasta allemaal voor gebruikt kan worden in en rond huis, met ingrediënten zoals schuurmiddel, fluoride en zeep . . .

Lees meer

Meer toepassingen van ionische reiniging met titanium-dioxide

17-januari-2014

Reiniging met titanium-dioxide

Evenals industriële toepassingen zoals waterzuivering en lucht filtratie, is ionische reiniging geen recente ontdekking! Titaniumdioxide (TiO2) wordt al heel lang en gebruikt voor vele toepassingen, mede omdat het gemakkelijk en relatief goedkoop verkrijgbaar is ...

Lees meer

Wat is tandsteen eigenlijk?

15-december-2013

Tandsteen

Tandsteen krijg je als je tandplak niet steeds verwijderd, waardoor deze uiteindelijk verkalkt. Tandplak ontstaat als resten van wat je gegeten of gedronken hebt achterblijven op je tanden. Je ziet deze tandplak niet of nauwelijks, maar het is belangrijk om deze door poetsen te verwijderen voordat de tandplak zich als tandsteen ...

Lees meer