Wat is tandsteen eigenlijk?

Wat is tandsteen eigenlijk?

Tandsteen krijg je als je tandplak niet steeds grondig verwijderd, waardoor het uiteindelijk verkalkt.

Tandplak ontstaat als resten van wat je gegeten of gedronken hebt achterblijven op je tanden. Je ziet deze tandplak niet of nauwelijks, maar het is belangrijk om deze door poetsen te verwijderen voordat de tandplak zich als tandsteen vastzet op uw tanden. Als er wortelhalzen blootliggen zal tandplak zich daar nog beter hechten, door de grotere ruwheid van het worteloppervlak, waar geen tandglazuur aanwezig is.

Voedselresten, bacteriën en speeksel vormen samen tandplak. De bacteriën sterven af, waardoor ze mineraliseren en zo tandsteen vormen. Als het eenmaal tandsteen is geworden valt het met gewoon poetsen niet meer te verwijderen. Tandsteen kan leiden tot (een chronische) ontsteking van je tandvlees. Dit ervaar je dan als rood en pijnlijk tandvlees en bij het poetsen van je tanden heb je sneller last van bloedend tandvlees.


Wat heeft invloed op de vorming van tandplak?

Stand gebit

Als je tanden een stand hebben waardoor bepaalde plekken moeilijk te poetsen zijn, bijvoorbeeld als ze gedeeltelijk over/voor elkaar staan, dan is de kans op plak (plaque) vorming veel groter. 

Leeftijd

Kalkzouten zitten vanaf je geboorte al in je speeksel. Deze kalkzouten hebben een functie bij de groei van ons botstelsel, maar dus ook voor je gebit. Zo rond je vijfentwintigste is deze groei definitief gestopt en hebben de kalkzouten geen functie meer, maar ze worden door het lichaam nog steeds geproduceerd en dragen daardoor bij aan de (ongewenste) vorming van tandplak en tandsteen.

Vrouwelijke hormonen

De hoeveelheid plak op je tanden wordt ook beïnvloed door hormonen en hormoonschommelingen. Naast een andere hormoonhuishouding heeft een menstruerende vrouw een iets hogere lichaamstemperatuur, en bacteriën varen wel in een warme omgeving. Ook zwangerschap of de overgang kan invloed hebben op tandplak en daardoor ook op tandsteen.

 

Wat kun je doen om tandsteen te voorkomen?

Door je tanden goed te poetsen, te flossen en regelmatig een tandarts of mondhygiënist te bezoeken, kun je tandsteen voorkomen of indien nodig tijdig bestrijden. De Soladey (Eco of J3X) tandenborstel kan je hierin prima ondersteunen. Je tandplak is van nature positief geladen. De Soladey scheidt door het titanium dioxide staafje negatieve ionen  af, welke de tandplak eenvoudig van je tanden losweken zonder te hoeven schuren. Ga naar pagina "Hoe het werkt".

Ook kun je met gezonde voeding en het aantal momenten te beperken op een dag dat je iets eet en drinkt, het ontstaan van tandplak voorkomen. Probeer de hoeveelheid suiker te beperken, en drink zo min mogelijk koolzuurhoudende dranken.

Terug naar blogs overzicht